Yeni yazılım uygulamalarını kurduktan / kaldırdıktan, güncellemeleri yükledikten veya windows sistem dosyalarının bozulmasına başka nedenler olabilir. Bu işletim sisteminin içinde bir delik oluşturur ve sonuçta karmaşaya sebep verebilir. Bu sistem dosyası bozulması, Mavi Ekran Hatası, başlangıç hataları, farklı hata kodları ve bunun gibi sorunlara neden olabilir. Ve bu gibi sorunlarla başa çıkmak için windows 10 - 8,1 ve 7 eksik veya bozuk sistem dosyalarını otomatik olarak algılayan ve doğru olanla geri yükleyen SFC Yardımcı Programına ( sistem dosyası denetleme aracı ) sahiptir.
Bu yazımda, Windows 10 - 8,1 ve 7'de eksik veya bozuk sistem dosyalarını onarmak için Sistem Dosyası Denetleyicisi aracının nasıl kullanılacağı hakkında sizlere bilgi vereceğim.
Sistem Dosyası Denetleyici
Sistem Dosyası Denetleyici veya sfc.exe, Microsoft Windows 'da C: \ Windows \ System32 klasöründe bulunan bir yardımcı programdır. Çalışan sistem dosyası denetleyici yardımcı programı eksik bozuk sistem dosyalarını otomatik olarak tarar ve algılar ve mümkünse SFC Yardımcı programı bunları % WinDir% System32 \ dllcache bulunan sıkıştırılmış bir klasörden doğru dosya ile otomatik olarak geri yükler.
En son Windows 10 SFC Yardımcı Programı, kayıt defteri anahtarlarını, klasörlerini ve kritik sistem dosyalarını koruyan Windows Kaynak Koruması ile entegre edilmiştir. Böylece, bu aracı çalıştırırken, korumalı bir sistem dosyasında herhangi bir değişiklik tespit edilirse, değiştirilen dosya Windows klasörünün kendisinde bulunan önbelleğe alınmış bir kopyadan geri yüklenir.
Sistem Dosyası Denetleyicisi Aracı Nasıl Çalışır
Windows'un iyi performans göstermediğini fark ettiğiniz herhangi bir noktada, bilgisayarınız başlangıçta donuyor ve sık sık mavi ekran hatası alıyor. Tüm bunlar Sistem Dosyası Bozulmasının belirtileridir ve Windows 10 sistem dosyası denetleyici yardımcı programını çalıştırmak sizin için iyi bir çözüm olacaktır. Windows 10'da Bozuk sistem dosyalarının nasıl onarılacağını aşağıda takip edebilirsiniz.
Başlangıç menüsünden, cmd yazarak aratınız.
Komut İstemine sağ tıklayın ve Yönetici olarak çalıştır'ı seçin.
Komut İstemi açıldığında aşağıdaki komutu yazın ve komutu yürütmek için enter tuşuna tıklayın.
sfc /scannow
Şu metni görürsünüz: Sistem taraması başlatılıyor. Bu işlem biraz zaman alır. Sistem taramasının doğrulama aşamasının başlangıcı. % 2 doğrulama tamamlandı.
Bazen sfc / scannow komutunu çalıştırırken "Windows Kaynak Koruması istenen Hizmeti gerçekleştiremedi veya Onarım Hizmetini Başlatamadı" hatasıyla karşılabilirsiniz. Bu çoğunlukla bağımlılık hizmeti olan "Windows Modül Yükleyici hizmeti" başlatılmadığı veya devre dışı bırakıldığı için oluşur. Ve aşağıdaki adımları izleyerek hizmeti başlatmanız gerekir.
Windows 10 + R tuşlarına basın, services.msc yazın ve tamam'a tıklayın
Bu, Windows hizmetleri konsolunu açacak,
Aşağı kaydırın ve Windows Modül Yükleyici hizmetini bulun
Windows Modül Yükleyici hizmetini sağ tıklayın ve başlat'ı seçin
Bunların hepsi her şeyi kapatın ve sfc /scannow komutunu tekrar çalıştırın .
çalışma işlemi sırasında SFC komutu, Windows kurulum klasöründeki tüm korumalı sistem dosyalarını tarayacak ve eksik veya bozuk dosyalar olup olmadığını kontrol edecektir. Herhangi bir dosya bozuk veya eksik bulunursa, onu % WinDir% System32 \ dllcache'deki sıkıştırılmış bir klasörde bulunan önbelleğe alınmış bir kopya ile değiştirir. Tarama işlemini %100 tamamlayana kadar bekleyin. Değişikliklerin yürürlüğe girmesi için pencereleri yeniden başlatın.
Sistem Dosyası Denetleyici Sonuçları
Tarama tamamlandığında, aşağıdaki mesajlardan birini göreceksiniz.
Windows Kaynak Koruması herhangi bir bütünlük ihlali olmadı: Bu sisteminizde eksik veya bozuk dosya bulunmadığını gösterir.
Windows Kaynak Koruması istenen işlemi gerçekleştiremedi: Bu mesaj, tarama sırasında bir sorun olduğu ve çevrim dışı bir taramanın gerekli olduğu anlamına gelir.
Windows Kaynak Koruması bozuk dosyalar buldu ve bunları başarıyla onardı. Ayrıntılar CBS.Log% WinDir% \ Logs \ CBS \ CBS.log dosyasında yer almaktadır: SFC sorunu çözebildiğinde bu mesajı alacaksınız. Artık devam edebilir veya daha fazla ayrıntı almak için günlükleri görüntüleyebilirsiniz.
Windows Kaynak Koruması bozuk dosyalar buldu ancak bazılarını düzeltemedi. Ayrıntılar CBS.Log% WinDir% \ Logs \ CBS \ CBS.log dosyasında bulunur: Bu durumda, bozuk dosyaları manuel olarak onarmanız gerekir.
SFC Günlük Dosyası Nasıl Görüntülenir
Sfc.exe programı, her doğrulma işleminin ve her onarım işleminin ayrıntılarını % windir% \ Logs \ CBS klasöründe bulunan CBS.log dosyasına yazar. Bu dosyadaki her sfc.exe program girişinin bir [SR] etiketi vardır. Ve SFC.exe program girişlerini bulmaya yardımcı olması için [SR] etiketlerini arayabilirsiniz. Bu tür bir arama yapmak ve sonuçları bir metin dosyasına yeniden yönlendirmek için şu adımları izleyin:
Komut İstemi'ni yönetici olarak açın
Açılan Komut İstemi iletişim penceresine aşağıdaki komutu yazın ve komutu yörütmek için enter'e tıklayın.
findstr /c:"[sr]"%windir% \logs \cbs \cbs.log>userprofile% \desktop \sfcdetails.txt
Bu kullanıcı masaüstünde SFC.exe programı bilgisayarda her çalıştığında günlüğe kaydedilen girişleri içeren sfcdetails.txt adlı bir dosya oluşturacaktır.
DISM Aracını Çalıştır
DISM Aracını doğrudan çalıştırabilirsiniz. Sistem dosyası denetleyici aracını çalıştırırken oluşan hataları düzeltmek için DISM aracını Komut İstemini yönetici olarak açın ve dism /online /cleanup-image /restorehealth yazarak komutu çalıştırmak için enter'e tıklayın. %100 tarama işlemini tamamladıktan sonra tekrar sfc / scannow komutunu çalıştırın %100 tamamlanana kadar bekleyin. Umarım bu sefer herhangi bir hata mesajı almadınız, şimdi SFC yardımcı programı tarafından yapılan değişikliklerin yürürlüğe girmesi için pencereleri yeniden başlatın.

Komut Dosyalarını Ne Zaman Çalıştırmalıyız?..
Ortaya çıkan önemli bir soru, bu komutları ne zaman kullanmamız gerektiğidir. Bu komutu kullanmamız için en başta gelen alan, hatalı bir Windows sisteminde sorun giderme işlemi yapmaktır. Mavi Ekran Hatası alıyorsanız, uygulamalarınızın çökmesiyle ilgili sorunlarla karşılaşıyorsanız veya Windows tarafından sunulan özelliklere erişemiyorsanız, SFC komutu etkili olabilir. Bununla birlikte, SFC komutuyla herhangi bir dosyayı onaramazsa veya çalıştıramazsa, bozuk sistem dosyası olmadığından emin olmaya yardımcı ve sistemin sorun giderme işlemine diğer yöntemlerle devam edilebilir.
Olağan durumlarda, DISM komutunun yörütülmesi gerekli değildir. Ancak sonuçları SFC komutuyla alamıyorsanız veya bozuk dosyayı doğru olanla değiştiremiyorsanız, bu yalnızca yardımcı olabilecek DISM komutudur. Bununla birlikte, Sistem Güncelleme Hazırlık Aracı, Windows sisteminizle ilgili temel sorunu çözebilir ve ayrıca Sistem Dosyası Denetleyici'nin düzgün çalışmasını sağlayabilir.
Windows 10'da Sistem Geri Yükleme Nasıl Geri Yüklenir?
Sistem Geri Yükleme seçeneğini yanlışlıka devre dışı bıraktığınız durumlar olabilir. Aşağıdaki adımlarla, Windows 10'da Sistem Geri Yükleme seçeneğini nasıl etkinleştirileceğini ve bozuk dosyalarla nasıl başa çıkılacağını anlatacağım.
Başlat'a sağ tıklayın ve WinX menüsünü açın. Bu sistem Geri Yüklemenin etkin olup olmadığını kontrol etmek için yapılır. Kontrol panelinin sistem uygulamasına erişmek için Sistem üzerine tıklamanız gerekir.
Sol bölmede Hakkında tıklayın.
Sağ bölmede Sistem Koruması görünecektir. Sistem Özelikleri tıklandığında açılacaktır. Koruma Ayarları, koruma sekmesi altında görüntülenecektir.
"Sistem Geri Yükleme" sorununu çözmenin bir sonraki adımı, Korumanın sistem sürücüsü için "Açık" olarak ayarlanmasını sağlamayı içerir.
"Açık" olarak ayarlanmamışsa, Sistem Sürücüsünü veya C sürücüsünü seçin ve Yapılandır düğmesine tıklayın. Bu aşağıdaki pencerenin açılmasına yol açacaktır.
Daha sonra "Sistem korumasını aç" ve "Uygula" yı seçmeniz gerekir.
Bu, Windows 10'da Sistem Geri Yükleme'yi etkinleştirecektir.
SFC, DISM ve nihayetinde Sistem Geri Yükleme ile başlayarak, cihazlarda bulunabilecek bozuk dosyaları onarmak için bir çözüm yolu bulunabilir. Bozuk dosyalar olabildiğince erken işleme alınmalıdır, aksi takdirde harddiskinize daha fazla zarar verebilir.
Yorum Yaz